Clau

Tècniques de creativitat

Fonts alfabètiques

 

Oh no! Estic bloquejat un altre vegada! Sense idees. Em poso a pensar i les idees no venen.

On és la meva musa quan més la necessito?

Necessito tenir idees i un esborrany de proposta abans de 90 minuts i em sento encallat, en blanc, sec com un buit en l'espai. No em venen idees i encara menys idees creatives.

Aquest sentiment de frustració i bloqueig sovint apareix quan estem sota pressió. Un procés que trobo útil en aquestes situacions és el de les Fonts Alfabètiques.

El procediment a seguir és:
Agafa un full de paper i escriu de dalt a baix a la banda esquerra les lletres A, B, C, ... fins a la Z.
A
B
C
...
...
Z
Pensa en el nom de persones famoses/infames el nom de les quals lligui amb les lletres.

Per exemple: A => Abe Lincoln, B=> Benjamin Franklin, C => Charles Manson. Pots fer servir els noms, els cognoms o una barreja. Com tu vulguis.

Escull a l'atzar una sèrie de lletres de la A a la Z i escriu-les en targetes o trossos de paper. Després busca els noms que els corresponen de la llista.

Pots haver escollit les lletres D, X, M, T, U, O, H i els nom de la llista són:
D ... Walt Disney
X ... Xavier Cugat
M ... Michael Jordan
T ... Teddy Roosevelt
U ... U.S.Grant
O ... Oscar Wilde
H ... Henry Fonda
El següent pas és imaginar-se com cadascun d'aquests personatges encararia el teu repte.

En Walt Disney potser es concentraria en la diversió i l'entreteniment, mentre que en Xavier Cugat orquestraria el problema utilitzant una gran banda de músics i en Michael Jordan correria fins la cistella contraria ... etc.
Sovint les idees semblaran molt llunyanes. Llavors és quan necessites usar les teves sempres disponibles habilitats creatives lògiques. Agafa la "idea boja" i pregunta't: Com ho puc canviar per fer-ho més útil (utilitzant qualsevol criteri o limitació adient).

Aquest procés ajuda a "trencar l'estat mental" (break mindset), canviar paradigmes i et força a explorar aproximacions que mai hauries considerat altrament ... especialment sota pressió o amb poc temps.

Aquest mètode es pot usar de diferents maneres. En comptes de gent famosa podries usar:

Les possibilitats són ilimitades. La clau és forçar els teus pensaments a anar a una nova estructura, per "Trencar els teus llàpissos" (Break your Crayons), per canviar el teu estat mental ràpidament i trobar direccions eficaces fins i tot quan la teva musa estigui de vacances a les Barbados. Trencant els teus llàpissos forçaràs a la teva ment a fer salts quan ho necessitis i no hauràs d'esperar que estigui d'humor creatiu.

Aquest és només un mètode per ajudar-nos a ser creatius a l'acte, quan ho necessitem i off-the-wall.

Tornar a Clau Tècniques de creativitat

© Robert Alan Black & Innovation Network
Traducció/adaptació: innovaforum.com