Concepte

Conceptes sobre creativitat

Questió de principis - Altres principis

 
Principi de la ucronia

Segons aquest principi no existeixen utopíes: només ucroníes; és a dir, que tot és qüestió de temps útil.

Segons el Diccionario de la Lengua de la R.A.E. (el Fabra no registra aquesta entrada), una ucronia és una reconstrucció lògica, aplicada a la història, donant per suposats aconteixements que no van succeir, però que haurien pogut succeir.

Principi de la discontinuitat

Quan més acostumat estàs a veure quelcom, menys estimulant és pel teu pensament.

Quan trenquem els nostres esquemes mentals, aquelles idees que creen un estimul més gran al nostre pensament ho fan perque ens forcen a fer noves connexions de cara a poder comprendre la situació. Roger van Oech ho anomena un "cop al costat del cap" (Whack on the Side of the Head) i Edward de Bono va encunyar la nova paraula PO que significa Operació Provocativa (Provocative Operation").

Intentar programar interrupcions en el teu dia. Canvia les hores de treball, ves a treballar per un camí diferent, escolta una altra emisora de radio, llegeix algunes revistes o llibres que normalment no llegiries, prova una recepta diferent, mira un programa de televisió o pel.licula que normalment no miraries.

Les idees provocatives són sovint graons que ens porten a pensar en altres idees.

Aproximar idees una al costat de l'altra, de manera que la seva fricció creï noves vies de pensament, és una tècnica que floreix a l'orient (la poesia Haiku i els Koans Zen) però causa incomoditat al pensament occidental.

Principi de la no-preconcepció

No és possible conèixer amb anterioritat qui serà creatiu, què farà ni quan o com ho farà.

Les preconcepcions que es tinguin respecte a això limiten la creativitat corporativa.

L'error fonamental consisteix en atribuir a determinades persones la qualificació de "creatius" i negar-la a d'altres. Aquestes percepcions són importants perquè afecten a com pensem i actuem. Per a la creativitat corporativa, l'entorn de treball és el factor determinant perquè un individu qualsevol, en el moment menys pensat, pugui iniciar un acte creatiu sobre aspectes que poden dur a una companyia a l'èxit, a vegades fins i tot en camps en els que la companyia no estava present fins llavors.

Tornar a la Pàgina Inicial

© innovaforum.com
Fonts:
- © Julian Plana Pujol - Creatividad en la gestión, Cuadernos ESCA de Gestión de sucursales, CECA - Madrid 1988
- © Alan G. Robinson & Sam Stern - Corporate Creativity, Berret-Koehler Piblishers, Inc, San Franscisco, 1997